Dopřejte si dovolenou bez stresu na Vranovské přehradě


Když se vypravujeme na dovolenou, očekáváme, že si ji dopřejeme nejen v plném zdraví, ale také v psychické pohodě. Velmi často se ale stává, že si vybereme dle katalogových prospektů nebo z fotek na Internetu prostředí, co nám ne zrovna plně vyhovuje. Například jsou tu přelidněné mořské pláže a „hlava na hlavě“, anebo je místo natolik zasaženo komercí, že je tu spousta hluku, otravných reklamních poutačů a různých akcí, zasahujících svým programem až do nočních hodin, namísto vysněného klidu a pohody. Najít ale dnes místo pro dovolenou, kde máte k dispozici příjemné poklidné prostředí není tak jednoduché, a někdy kvůli tomu strávíte dlouhé hodiny prohledáváním různých hotelů a penzionů v mnoha lokalitách v tuzemsku i v zahraničí.

vodní hladina na přehradě

Vydejte se na Vranovskou přehradu – když se na počátku třicátých let dvacátého století dostavovala hráz vodního díla Vranov, počítalo se s tím, že přehrada bude plnit funkci energetickou – že bude dodávat elektrickou energii do distribuční soustavy. Tento záměr se vydařil, ovšem spolu s ním se tu otevřely nové obrovské možnosti pro rekreaci. Zejména po druhé světové válce byla Vranovská přehrada oblíbeným rekreačním místem, byla tu v provozu lodní doprava a lidé se tu mohli věnovat vodním sportům i koupání ve velmi čisté vodě v rámci zajištění ubytování ve Vranově nad Dyjí https://www.benatky214.cz/ubytovani.

hrad Bítov

Vranovská přehrada přepažila řeku Dyji pod stejnojmenným zámkem a hradem Bítov, ale co byste též měli vědět, je výjimečnost vodního zdroje z hlediska organického i průmyslového znečištění – je to totiž jeden z nejčistších vodních rezervoárů ve středu Evropy. V současné době se mnoho přírodních koupališť potýká s problémy rozvoje sinic, s průmyslovými hnojivy, ropnými látkami a dalšími toxickými sloučeninami z obydlených aglomerací, a objevit vhodné prostředí pro rekreaci přímo u vody, aby to nebyl umělý bazén, a aby tu voda byla skutečně čistá, vám může zabrat mnoho času, a nemusíte nakonec ve svém snažení uspět.

Previous post K čemu využijete služby kvalifikovaného elektrikáře
Next post Půjčování s rozumem